Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

SHAOLIN EX MONK (1978)


Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Cheung San-Yee ( 18 SHAOLIN DISCIPLES , 18 BRONZEMEN , 5 KUNG FU DAREDEVIL HEROES , FATAL NEEDLES VS FATAL FISTS , INCREDIBLE KUNG FU MISSION ) .
Γνωστό και ως RENEGADE MONK , A NOTORIOUS EX-MONK .
Εγκληματίας μοναχός Shaolin αποτρελαίνεται και φεύγει από τον ναό αφήνοντας πίσω του 20 νεκρούς . Ανθρωποκυνηγητό ξεκινάει με σκοπό την παύση των εγκληματικών του ενεργειών στην Κινεζική ύπαιθρο - για αρκετά χρόνια .
O John Liu ( THE INVINCIBLE ARMOUR , DEATH DUEL OF KUNG FU ) είναι ο Lin Chu Fei . Εκπρόσωπος του νόμου ο οποίος βρίσκεται στο κατόπι του παρανοϊκού μοναχού εδώ και 5 χρόνια . Είναι άνθρωπος που δεν το βάζει εύκολα κάτω . Συλλαμβάνει εγκληματίες που ξεφεύγουν τις συνέπειες του νόμου για αρκετό καιρό . Εκείνος δεν ξεχνάει ποτέ .
Ο κασκαντέρ/κομπάρσος/χορογράφος πολεμικών τεχνών Blackie Shou Liang Ko ( THE SHAOLIN INVINCIBLES , MASTER KILLERS ) είναι ο χαβαλές νεαρός Chow Li Chin , γνωστός και ως "Λασπόψαρο" . Ο Lin τον σώζει από την κρεμάλα και του μαθαίνει κούνγκ φου μέσω της γνωστής απάνθρωπης προπόνησης για να τον κάνει καλύτερο άνθρωπο . Ταυτόχρονα ο Chin τον βοηθάει να βρει τον πρώην μοναχό .
Ο Κακός :
Ο Alan Chui Chung-San ( KILLER CLANS , MANTIS FISTS AND TIGER CLAWS OF SHAOLIN , BORN INVINCIBLE , SOUL OF THE SWORD , DAGGERS 8 ) είναι ο Zhi Kong , ο αποστάτης μοναχός εγκληματίας που ψάχνουν όλοι . Είναι γνωστός και ως Θείος Li . Τον ελεύθερο χρόνο του κάνει πως φτιάχνει ψάθινα καλάθια και παριστάνει τον ανάπηρο .
Ο θείος είναι αμετανόητος δολοφόνος και δεν συγκινείται με την πρόταση του ανιψιού του για παράδοση και τσάμπα περιποίηση στην φυλακή . Αντιμετωπίζει Lin και Chin με τα αναμενόμενα θεατρικά αποτελέσματα του τελειωτικού χτυπήματος (ταυτόχρονο χτύπημα σε καρωτίδα και γεννητικά όργανα) στο τέλος της ταινίας ...
------------------------------------------
Η μόνη σχέση με Shaolin είναι πως ο κακός της υπόθεσης υπήρξε πρώην μοναχός .

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

FURY IN THE SHAOLIN TEMPLE (1982)


Γραμμένο στα γρήγορα από τον Stephen So ( MAJESTIC THUNDERBOLT , DEADLY SWEETHEART ) .
Σκηνοθετημένο με την γνωστή copy-paste μέθοδο φτιάχνω-μια-ταινία-από-τρεις-άλλες-γιατί-δεν-μας-φτάνουν-τα-λεφτά από τον Godfrey Ho ( CHALLENGE THE NINJA ) .
Μερή από ταινίες με τους ίδιους πρωταγωνιστές χρησιμοποιούνται χωρίς ίχνος ντροπής για την πώληση της ταινίας στην δυτική βιντεο-αγορά .
Γνωστό και ως RAIDERS OF SHAOLIN KUNG FU .
Οι δάσκαλοι πολεμικών τεχνών Park και Wang Fu ανταλλάσσουν τους μόλις μηνών γιους τους με την ελπίδα πως κάποια μέρα τα παιδιά τους θα καταφέρουν να συνδυάσουν τα δύο διαφορετικά είδη κουνγκ φου που διδάσκει η κάθε σχολή και να τελειοποιήσουν την απόλυτη τεχνική : αυτή της "Γροθιάς Φάντασμα των Shaolin" και της "Γροθιάς του Δράκου" .
Η φατρία του Όνυχα του Αετού όπου ανήκει ο Wang Fu δεν μπορεί να περιμένει τόσα χρόνια και ο αρχηγός της αποφασίζει να κλέψουν τα ιερά εγχειρίδια των Shaolin ώστε να ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχύτερα . Κατά την διάρκεια της ληστείας ο Park κατηγορείται άδικα και φυλακίζεται σε μια σπηλιά ...
20 χρόνια μετά :
O Gordon Liu ( THE 36TH CHAMBER OF SHAOLIN ) είναι ο Yueng . Μετά την μυστηριώδη εξαφάνιση του θετού πατέρα του - του Park - κατά την διάρκεια συμπλοκής με Shaolin οι οποίοι νόμιζαν πως τους έχει κλέψει το ιερό χειρόγραφο με τις 72 τεχνικές , ο μικρός βρίσκει καταφύγιο και θαλπωρή μέσα στους τοίχους του μοναστηριού . Εκεί προπονείται μόνος του στις πολεμικές τέχνες και μεγαλώνει υπό αυστηρούς κανόνες μέσα στο μαγειρείο .
O Chang Yi-Tao ( STRANGER FROM SHAOLIN , MANTIS COMBAT , THE HEROIC ONE , SHAOLIN VS LAMA ) είναι ο θετός γιος του Wang Fu , Chi Lueng . Ο Chi έχει τελειοποιήσει την Γροθιά του Δράκου και είναι ο καλύτερος μαθητής της σχολής του , αλλά αρνείται της τιμής που θα του πρόσφερε μια επίσημη αναγνώριση από τον δάσκαλο του . Ο "πατέρας" του του αποκαλύπτει το σχέδιο που είχε με τον καλό του φίλο πριν από χρόνια , αλλά βρίσκεται νεκρός σε σύντομο χρονικό διάστημα .
Ο Yueng καταφέρνει να βρεθεί για λίγο με τον φυλακισμένο θετό πατέρα του , ενώ ο Chi ορκίζεται ματωμένη εκδίκηση για τον θάνατο του δικού του . Οι δύο άντρες θα "συνδυάσουν" κατά κάποιο τρόπο τα δύο διαφορετικά στυλ τους (δεν παλεύουν ποτέ μαζί συνδυάζοντας οτιδήποτε) , αποδίδοντας αιματοβαμμένη δικαιοσύνη σε όλους όσους συνέβαλαν στην διάλυση των οικογενειών τους ...
Ο Κακός :
Ο Gam Kei-Chu ( THE THUNDERBOLT FIST , INVINCIBLE BOXER , LONE SHAOLIN AVENGER  , SHAOLIN DRUNKEN MONK ) είναι ο ανώνυμος αρχηγός της φατρίας του Όνυχα του Αετού ο οποίος συνηθίζει να φοράει Shaolin ιερή ρόμπα . Κλέβει το εγχειρίδιο των Shaolin για να μάθει ο ίδιος τις τεχνικές τους και να εξασφαλίσει την κυριαρχία του στην περιοχή . Είναι υπεύθυνος για τον θάνατο των πατεράδων των πρωταγωνιστών . Παλεύει για λίγο με τον Phillip Ko , κάνοντας σεναριακή πάσα στην τελική σκηνή μάχης με τον διεφθαρμένο μοναχό στο μοναστήρι (ο οποίος ήταν αδελφός του) και τους 18 χάλκινους άντρες .
---------------------------------
Το Βρετανικό dubbing και το δημιουργικό editing του Godfrey Ho φροντίζουν στην επιπλέον ζαλάδα του θεατή - θα μπορούσε άνετα να ρίξει και μια 4η ταινία με Αμερικάνο Νίντζα μέσα - μια καλή ιδέα που θα αρχίσει να την χρησιμοποιεί λίγα χρόνια αργότερα .
Ο Ko εμφανίζεται με διαφορετικά ρούχα στην ίδια υποτιθέμενη σκηνή , ενώ σε άλλες φαίνεται να έχει διαφορετικό κούρεμα . Ο Gordon Liu είναι απλά χρησιμοποιημένο footage από το SHAOLIN DRUNKEN MONK (1981) - δεν πρέπει να τον έχουν πληροφορήσει πως έχει ΄"παίξει" σε αυτή τη ταινία . Οι δύο πρωταγωνιστές δεν πρέπει να συναντήθηκαν ποτέ στην πραγματικότητα του 1982 αφού όταν φαίνεται ο ένας , ο άλλος έχει πάντα γυρισμένη πλάτη - στην πραγματικότητα του 1979 πάντως σίγουρα συναντιούνται , αφού ή από εκεί έχει δανειστεί στιγμές ο πολυμήχανος Ho , ή η ταινία ξεκίνησε να γυρίζεται το 1979 , σταμάτησε για μερικά χρόνια και ολοκληρώθηκε με τα γνωστά πασπαλίσματα .

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

EMPEROR OF SHAOLIN KUNG FU (1981)

 
"Δεν μου αρέσει να με ρωτούν ποιο είναι το όνομα μου . Δεν μου αρέσει οι άνθρωποι που πρόκειται να σκοτώσω να το γνωρίζουν . Είναι τόσο άδικο !"
- Ο ανώνυμος περιπλανώμενος .
 
Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Liu Sung-Pai ( 18 FATAL STRIKES , SHAOLIN IRON CLAWS , THE IMPERIAL SWORD KILLING THE DEVIL ) με την βοήθεια του κινηματογραφιστή Li Shia-Jie ( THE DRAGON AND TIGER JOINED HANDS , ONE ARMED SWORDSMAN AGAINST NINE KILLERS , RAGING TIGER VS MONKEY KING , THE CHINESE GHOSTBUSTER ) .
Γνωστό και ως THE SNAKE THE TIGER THE CRANE (το SHAOLIN είναι πάλι βιτρίνα στον τίτλο για την δυτική αγορά ο οποίος είναι πάντα κατά προσέγγιση - Αυτοκράτορας υπάρχει στην αρχή της ταινίας και δεν έχει καμία σχέση με το κουνγκ φου των Shaolin - ούτε η κόρη του) .
H Nancy Yen ( THE 7 GRANDMASTERS , BORN INVINCIBLE , JADE DAGGER NINJA ) είναι η Τρίτη Πριγκίπισσα/Μοναχή με το Ένα Χέρι . Ο πατέρας της ήταν ο Ming Αυτοκράτορας Chung Chen ο οποίος προτίμησε τον εύκολο δρόμο της αυτοκτονίας όταν οι διαβολικοί ληστές εισέβαλαν στην πρωτεύουσα ! Στην προσπάθεια του να σκοτώσει οικογένεια και ακόλουθους από την απογοήτευση που του προκάλεσε η αποτυχία της φρουράς του να προστατέψει το παλάτι , η κόρη του η "Τρίτη Πριγκίπισσα" Chang Ping ξεφεύγει της σφαγής με κομμένο το ένα χέρι ! Με την βοήθεια Βουδιστών Μοναχών επανέρχεται στην αρχική της κατάσταση (μείον ένα χέρι) και συνεχίζει την ζωή της στον δρόμο , ανάμεσα στο ανώνυμο πλήθος .
Καταλήγει ημίτρελη καθώς η προσπάθεια της να αναλάβει την εξουσία αποτυγχάνει από τις συνεχόμενες προδοσίες , ή τον τραγικό θάνατο όσων την ακολουθούν . Παρ όλες τις κακοτοπιές η εκδίκηση εναντίον των ληστών/επαναστατών παραμένει ζωντανή στο κουνημένο μυαλό της και το σχέδιο σεναριακής ανατροπής τόσο του δυνάστη όσο και της κοινής λογικής του θεατή παίρνει σάρκα και οστά μετά τον γάμο της με τον περιπλανώμενο χασάπη/μαχητή πολεμικών τεχνών Tu .
O Carter Wong ( BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA ) είναι ο νεαρός χασάπης Tu . Συνηθίζει να βγάζει βόλτα ένα τεράστιο γουρούνι . Λυπάται την Chen και την παντρεύεται αγνοώντας το γεγονός πως η καινούργια του σύζυγος είναι η διάδοχος του θρόνου της χώρας . Εκείνος κυνηγάει τον ίδιο άνθρωπο που έτρεψε στην αυτοκτονία τον πατέρα της για τους δικούς του αιματοβαμμένους λόγους (ο πατέρας του ήταν Στρατηγός ο οποίος πέθανε προστατεύοντας τον Αυτοκράτορα - παράλληλα με το χασάπικο , ο Tu διαθέτει και δικό του στρατό ;) .
Συμμετέχει ενεργά στην δράση στο τελευταίο τέταρτο της ταινίας , αφού στην υπόλοιπη , είτε θα περνάει δίπλα από την υπηρέτρια της πριγκίπισσας , την Su Yu , σε άκυρες στιγμές , είτε θα κάθεται να κλαίγεται για τα έντονα συναισθήματα που τρέφει για την άρρωστη μητέρα του (εκείνη τον προτρέπει να παντρευτεί , γιατί οι μέρες τις είναι μετρημένες - ακόμη κι αν πρόκειται για την τρελή του χωριού , θέλει να δει τον κανακάρη τακτοποιημένο πριν φύγει από την ζωή) .
Το δημιουργικό editing καταστρέφει επιπλέον την σύντομη εμφάνισή του αφήνοντας ερωτηματικά για την τεχνική του στις πολεμικές τέχνες - ο συνδυασμός με το φλεγματικό dubbing των διαλόγων κάνουν γενικότερα την ταινία ανυπόφορη σφηνώνοντας σάχλα εκεί που δεν χρειάζεται .
O Lo Lieh ( EXECUTIONERS FROM SHAOLIN ) είναι ο ανώνυμος Β' χαρακτήρας . Περιπλανώμενος μαχητής ο οποίος αρνείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον σφετεριστή λήσταρχο . Βοηθάει την πριγκίπισσα χωρίς να γνωρίζει ποια είναι και συμφωνεί να την βοηθήσει όταν μαθαίνει την πραγματική της ταυτότητα . Εκείνη του υπόσχεται να γίνει δική του αν σκοτώσει τον λήσταρχο για χάρη της και εκείνος δέχεται . Δεν τα καταφέρνει .
Ο Κακός :
Ο Wang Hsieh ( THE TWELVE GOLD MEDALLIONS , THE SHADOW WHIP , THE BAMBOO HOUSE OF DOLLS , THE SUPER INFRAMAN , KILLER CLANS ) είναι ο ασπρομάλλης επαναστάτης λήσταρχος Li Tzu Cheng με την ντίσκο μπαντάνα στο κεφάλι . Ο άτακτος στρατός του κατέστρεψε την επαρχεία και η προέλαση προς το παλάτι ώθησε τον Αυτοκράτορα στην θεατρική του αποχώρηση από τον θρόνο . Θέλει να βρει την πριγκίπισσα και να την κάνει βασίλισσα στο πλάι του , αλλά εκείνη προτιμάει τον θάνατο . Κάτι το οποίο καταφέρνει εν μέρη με την βοήθεια της πιστής της υπηρέτριας .
Όταν ο λήσταρχος γίνεται Αυτοκράτορας τα βρίσκει δύσκολα γιατί διάφοροι πολέμαρχοι πλησιάζουν προς την πόλη με άγριες διαθέσεις . Karma is a bitch με λίγα λόγια για τον Li Tzu Cheng και το τέλος του εκρηκτικό .

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

THE SHAOLIN KINGBOXER (1979)


Γραμμένο από τον Yue Ham-Ping ( LOVE AND SWORD , KUNG FU KIDS BREAK AWAY ) .
Σκηνοθετημένο από τον Karl Maka ( THE GOOD THE BAD AND THE LOSER , HIS NAME IS NOBODY ) .
Γνωστό και ως IRON FISTS .
O Kuan Tai Chen ( THE BLOOD BROTHERS , HEROES TWO , EXECUTIONERS FROM SHAOLIN ) είναι ο Κάπτεν Chen Tien Ching . Αρχηγός της αστυνομίας και ευτυχισμένος οικογενειάρχης . Η γαλήνη στο σπίτι του κρατάει μέχρι την μέρα που ο αδίστακτος κακοποιός Su Ting Cheng δραπετεύσει από την φυλακή με την βοήθεια της συμμορίας του και τον επισκεφτεί για να πάρει την αναμενόμενα ματωμένη του εκδίκηση ! Οι άντρες του Su σκοτώνουν γυναίκα και κόρη και αφήνουν τον Chen χωρίς αντίχειρα στο καλό του χέρι , καθιστώντας τον ανίκανο να ξανά-χρησιμοποιήσει όπλα !
Το μαρτύριο του Chen γίνεται βουβό και ο ίδιος σφίγγει τα δόντια έχοντας μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του : τον θάνατο του ανθρώπου που του στέρησε την χαρά (και τον αντίχειρα στο καλό του χέρι) .
Ο Mang Fei ( FIVE SHAOLIN MASTERS , 18 SHAOLIN DISCIPLES , 5 KUNG FU DAREDEVIL HEROES ) είναι ο νεαρός κυνηγός επικηρυγμένων , Ting Yi Lan . Δημιουργείται μια άσπονδη φιλία με τον αποφασισμένο για όλα Chen (ο οποίος πλέον φοράει σιδερένιο γάντι στο χέρι που του λείπει ο αντίχειρας) , καθώς και οι δύο άντρες ψάχνουν τον Su για τους δικούς τους λόγους (ο ένας για εκδίκηση , ο άλλος για τα χρήματα της αμοιβής) .
Ο Κακός :
Ο Lau Kar-Wing ( THE INHERITOR OF KUNG FU , THE SPIRITUAL BOXER , DIRTY KUNG FU ) είναι ο αδίστακτος κακοποιός Su Ting Cheng . Αφού σκότωσε την γυναίκα και την κόρη του Chen , τον αφήνει ζωντανό για να υποφέρει τον χαμό τους . Το κόψιμο του αντίχειρα ήταν μπόνους μαρτύριο . Επόμενος σταθμός για τον Su και την συμμορία του είναι το μεγάλο κόλπο στη Black Town . Εκεί σκοπεύει να ληστέψει την πλούσια οικογενεια Kou και σχεδιάζει αποστολή εισβολής στο αρχοντικό . Δεν γνωρίζει πως ο Chen είναι στα ίχνη του .
Η πολυτάραχη ζωή του Su δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμη , αφού η προδοσία έρχεται εκ των έσω , με άλλα μέλη της συμμορίας να θέλουν την λεία της ληστείας για την πάρτη τους .
Η τελική μονομαχία μεταξύ Chen και τον κουρασμένο από τις συνεχόμενες συμπλοκές Su είναι καταλυτική .
----------------------------------------------
Οι Shaolin υπάρχουν για άλλη μια φορά μόνο στον τίτλο της ταινίας .
Εντύπωση προκαλούν οι κάφρικες παγίδες THE FIRST BLOOD που έχει στήσει ο Su μέσα σε δάσος για να σταματήσει τους διώκτες τους τρία χρόνια πριν το κάνει ο John Rambo .

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

SHAOLIN DRUNK MONKEY (1981)











"Να τα κάψουμε όλα ;
- Δεν χρειάζεται , ο ναός του Shaolin έχει τελειώσει ήδη !"

Σκηνοθετημένο από τον Godfrey Ho .
Γνωστό και ως THE SHAOLIN CHIEF COOK , HEAD COOK OF THE BUDDHIST TEMPLE .
O Elton Chong ( SPECIAL MISSION , WONDERMAN FROM SHAOLIN , DRAGON AGAINST VAMPIRE , NINJA OF THE MAGNIFICENCE ) είναι ο νεαρός φρεσκολουσμένος μαθητευόμενος μαχητής του μεθυσμένου/μαϊμουδίσιου κούνγκ φου , Mo . Ζει ως ανειδίκευτος μάγειρας/παιδί για όλες τις δουλειές σε μια επαρχιακή ταβέρνα , κοντά σε έναν ναό των Shaolin και ξενερώνει με την ζωή του που δεν του μαθαίνει κανείς τα μυστικά των πολεμικών τεχνών . Όταν ο Δάσκαλος του μοναστηριού πεθάνει από τα χέρια του ασταμάτητου Silver Eagle , ο Mo θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τον μοναδικό άνθρωπο που είναι ικανός να τον αντιμετωπίσει , τον "Θείο Bo" (το όνομα του δεν ακούγεται καθαρά γιατί ο δάσκαλος βγάζει ταυτόχρονα και τον επιθανάτιο ρόγχο του) . Ο θείος Bo ( Mike Wong Lung - LADY SNAKE FIST , 10 SHAOLIN DISCIPLES , NINJA VS SHAOLIN GUARDS ) κυκλοφορεί ανάμεσα στο ανώνυμο πλήθος ως ζητιάνος μέθυσος , αλλά η αποστολή του Mo δεν είναι δύσκολη αφού ο θείος έχει χαρακτηριστική κατακόκκινη μύτη . Γνωρίζονται μετά από μερικά λεπτά φαρσοκωμωδίας και ο Mo γίνεται ο απρόθυμος/ξεροκέφαλος μαθητής του .
Ο/Οι Κακός/οι :
Ο Eagle Han Ying ( SHAOLIN DRUNKEN MONK ) είναι ο κεντρικός κακός της ιστορίας , ο ασπρομάλλης εγκληματίας Silver Eagle ! Γυρίζει την Κινεζική ύπαιθρο με την αδίστακτη κουστωδία του προκαλώντας τους πάντες σε μάχη μέχρι θανάτου . Θέλει να αποδείξει πως είναι ο καλύτερός όλων στον κόσμο των πολεμικών τεχνών και όταν κάποιος δεν τον έχει ακουστά είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που ακούει το όνομά του ! Η κορυφή όμως είναι μοναχική και ο Ασημένιος Αετός έχει ανάγκη από γυναικεία συντροφιά , κάτι που δεν ικανοποιείται μέχρι το τέλος της πολυτάραχης ζωής του . Διαθέτει για μυστικό όπλο έναν γυάλινο δίσκο το οποίο φοράει στο στήθος και τυφλώνει με αυτό τους αντιπάλους του .
Ο Kim Wuk ( SHAOLIN DRUNKEN MONK , MANTIS UNDER FALCON CLAWS ) είναι το πρωτοπαλίκαρο του Silver Eagle . Ελέγχει την πόλη όπου κινείται ο Mo και σπέρνει τον πανικό , γιατί ο Silver Eagle είναι απασχολημένος με το να προκαλεί δασκάλους πολεμικών τεχνών σε μονομαχίες θανάτου . Το τιγρέ γιλέκο του κάνει την διαφορά στο σπάσιμο του τσαμπουκά της γειτονιάς .
Ο Yoo Seong ( SPECIAL MISSION , ENTER THE GAME OF DEATH ) είναι το επόμενο παλικάρι του Silver Eagle . Με αυτόν ο Godfrey Ho κατάφερε να γυρίσει την πιο ακραία σκηνή μάχης , όχι τόσο από άποψη τεχνικής , αλλά από άποψη χαρακτήρα . Ο Kwon αφού ξεριζώνει το κεφάλι μιας ζωντανής κότας Cannibal Holocaust-style , την σηκώνει πάνω από το κεφάλι του την ώρα που πεταρίζει και λούζει το στόμα του με το αίμα της . Στην συνέχεια παλεύει με τον Mo και φτύνει φωτιά στα μούτρα του ανά τακτά χρονικά διαστήματα ...
--------------------------------------
Οι Shaolin απλά αναφέρονται . Τα λεφτά της παραγωγής δεν ήταν αρκετά για να γίνουν γυρίσματα σε κανονικό ναό , οπότε ο ναός υπονοείται . Ο Mo δεν εξασκεί κάποια τεχνική που να δικαιολογεί τον τίτλο Shaolin Μεθυσμένη Μαϊμού , αλλά κάνει κυρίως καραγκιοζιλίκια ντυμένος ζητιάνος .